Maus - Egy túlélõ regénye

szín: Fekete-Fehér, formátum: Zsebkönyv, oldalak száma: 160, ár: 124.00 HUF, ISBN/ISSN: 963 7960 02 3, Egyszeri kiadvány

Készítők

Rajzoló
Fordító
Tartalom
Maus címmel különös képregény jelent meg 1986 õszén az amerikai könyvpiacon. Az elsõ kiadást villámsebesen követte
a második, majd a harmadik is, ám az olvasók még fürgébbek voltak, elõvétellel már a nyomdából kaparintották meg a
mûvet. A comics hazájában szinte példátlan esemény, hogy egy képregény hiánycikké váljon.
Pedig ez a képregény sem nem pornó, sem nemkrimi - "csupán" egy túlélõ vallomása. Fõhõse egy lengyel származású zsidó, aki egy gazdag kereskedõ lányát veszi el közvetlenül a II. világháború kirobbanása elõtt. Lengyelország náci megszállása napról napra elviselhetetlenebbé teszi a fiatal pár életét, míg végül bekövetkezik a legszörnyûségesebb: a családot koncentrációs táborba hurcolják.
A túlélés regényét az apa meséli el rajzoló fiának, annak az Art Spiegelmannak, aki a Raw comics magazin megalapításával forradalmasította a képregényipart, bebizonyítva, ennek a lenézett mûfajnak is lehet mûvészi értéke.
A Maus tartalmával és megformálásával együttesen nyûgöz le. A kelet-európai sorstragédia
szívszorító történetét át- meg átszövi a jellegzetes zsidó humor és öngúny, s mindezt Spiegelman bravúros rajztudással varázsolja a papírra. A képregény szereplõi is különlegesek: a zsidókat egérarccal, a nácikat macskpofával, a lengyeleket disznófejjel ábrázolja a mûvész.
A Maus azóta is folytatja diadalútját, az összes világnyelven.