Rabbi macskája, A - A bár-micva #1

Vándorkő Kiadó , 2005. október

szín: Színes, formátum: Kemény borítós, oldalak száma: 56, ár: 2920.00 HUF, ISBN/ISSN: 963-218940-x, Jelenleg is futó sorozat

Készítők

Író
Rajzoló
Tartalom
A rabbi macskája Franciaország egyik legnépszerûbb fiatal képregényírójának kimagasló munkája. Egy rabbi, a lánya és beszélõ macskájuk maró gúnnyal, ám szeretettel megírt különleges történetét meséli el.

Joann Sfar az Angouleme-i zsûri diját tudhatja magáénak A rabbi macskája megalkotásáért. A történet megirásában családi öröksége segitette, illetve macskája - aki modellt állt a képregény fõszereplõjének.

A történet az 1930-as években játszódik Algériában. Az özvegy rabbi és gyönyörû lányának, Zlabyának a macskája megeszi a kissé idegesítõ családi papagájt, amitõl csodával határos módon megtanul beszélni. A mester legnagyobb megdöbbenésére a macska rögtön filozófiai mélységû hazudozásba kezd - az elsõ hazugsága, hogy nem ette meg a papagájt!

A macska szeretne teljes értékû tagja lenni a családnak és a közösségnek: be szeretne térni a zsidó hitközösségbe, a rabbi pedig macskája unszolására megfogadja, hogy a Tóra szellemében neveli majd Mozsrumot. De a macska a kabbalát akarja tanulmányozni, és szeretné, ha neki is lenne Bar Mitzvója. A rabbi mestere viszont azt állítja, hogy egy macska nem lehet zsidó, de a macska - mint mindig - most is mindent jobban tud.

Az algériai zsidó közösség világát megidézõ képregény egy letûnt korszakot kelt életre - azt az idõt, amikor a zsidók és az arabok még békésen éltek egymás mellett. Joann Sfar szerethetõ, mélyen emberi figurákkal és nem utolsósorban egy felejthetetlen macskával népesíti be a történetet.
Hozzáadva: ninja, 2005-10-12 16:53:24 Módosítva: ninja, 2005-10-12 16:53:24