X-Men

Befejezett sorozat, 1992 - 1997

Adatok

Kiadó(k)
SEMIC Interprint (1992 - 1997)
Megjelent
36 szám
Ismertető
Az X-Men egy, a Semic Interprint által kiadott képregénysorozat volt, mely 1992 és 1997 között jelent meg Magyarországon. A sorozat a Marvel Comics által kiadott Uncanny X-Men címû képregénysorozat egyes történeteit tartalmazta.

Az X-men tagjaival legelõször A Csodálatos Pókember 1. sorozatának 1992. áprilisi, 35. számában találkozhattunk. Ez, mintegy bemutatója/felvezetõje volt a késõbb külön füzetben megjelenõ szuperhõs-csapat kalandjainak. E Pókember-füzetben közölt legelsõ X-men történet az Uncanny X-Men #159 része volt.

Az önálló sorozat elsõ száma 1992 júniusában került kiadásra. Borítóján "Az igazi mutánsok!" és a "Pókember barátai!" feliratok voltak olvashatók. Az "igazi mutánsok" valószínûleg a nagyjából ebben az idõben népszerû Tini Nindzsa Teknõcök rajzfilmre és mozifilmre utalt, melyben szintén, bár másfajta mutánsok szerepeltek. A "Pókember barátai" felirat pedig feltehetõen az új képregény iránti érdeklõdés rendeltetett fokozni, mivel a sorozat megjelenésekor már csaknem három éve megjelenõ Csodálatos Pókember igen nagy népszerûségre tett szert. A felirat azonban kicsit megtévesztõ, mivel Pókember és az X-Men csapata, ha ellenségek nem is (bár erre is van példa), barátok soha nem voltak.

Egy szám átlagosan 50 oldalas volt és két amerikai kiadványt foglalt magában. Az elsõ számban megjelent történet az Uncanny X-Men #172 és #173 számát tartalmazta. A Magyarországon az olvasók által elõször megismerhetett X-Men csapatának tagjai Vihar, Árnyék, Kolosszus, Árnymacska, Vadóc és Rozsomák voltak. Az elsõként közölt történet igen érdekes választás volt, mivel a mozgalmas cselekmény ellenére magát a csapatot nem lehetett akcióban látni, a történet középpontjában Rozsomák állt (e kiadott cselekmény közvetlenül a Chris Claremont és Frank Miller által jegyzett 1982-ben megjelent 4 részes Wolverine minisorozat után játszódik, amely hazánkban 2007. októberében jelent meg Rozsomák: Adósság és becsület címmel a Fumax kiadó jóvoltából). A kimaradt történeteket és a csapat történelmét néhány oldalas dokumentáció foglalta össze, mely a késöbbi számoknak is részévé vált.

A sorozat következõ száma egy kisebb ugrással már az Uncanny X-Men #182 és #184 számait közölte és nagyjából innen vette fel az eredeti sorozat történetszálát. Mivel a lemaradás az amerikai sorozathoz képes behozhatatlan volt, a kiadó inkább arra törekedett, hogy a 180. szám környékén felvett történetszálon kívül az eredeti sorozat leghíresebb és legnépszerûbb történeteit is bemutassa. Ilyen visszatekintésként bemutatott valóban klasszikus történetek voltak a Jövendõ múlt napjai, a Fõnix ereje és a Fõnix halála. Az eredetileg felvett történetszálon haladva azóta már szintén klasszikussá vált, és az X-Men csapatára nagy változásokat hozó történetek kerültek kiadásra. Ezek a történetek a Mutáns mészárlás a Mutánsok végzete valamint a Magyarországon utolsóként megjelent nagyobb történet, az Infernó volt.

forrás: wikipédia

X-Men képregényei

Módosítva: 2014-10-15 15:35:08