Enki Bilal (Enes Bilalovic)

Született: 1951. november 7. Belgrád, Szerbia - 71 éves

Általános adatok

Nemzetiség
-
Készítő URL
-
Élettörténet
Enes Bilal bosnyák apa és cseh anya fiaként Belgrádban látta meg a napvilágot. Kitörölhetetlen emléket jelentett számára az egyik helyi „bioszkóp”, és gyerekszínészként szerepet is kapott egy jugoszláv filmben. Tíz éves volt, amikor a már Franciaországban dolgozó apa után indult a család, amihez váratlan segítséget nyújtott a Bilalék lakásával szemezõ tanítónõ, és funkcionárius férjével elintéztette a kivándorláshoz szükséges elintézendõket.

Párizsban fedezte fel a legszebb idõszakába belépõ francia képregényt, és 20 évesen bátran beköszöntött rajzaival a Pilote szerkesztõségébe. Ekkor még eltanácsolták, ám egy évvel késõbb – amelyet az Ecole des Beaux-Arts-on töltött – már megnyerte ugyanennek a lapnak a pályázatát, és 'A csillagok hívása' címû rövid képregénye itt jelent meg 1972-ben.

Pierre Christin bölcs tanácsokkal mozdította elõre grafikusi fejlõdését. Azt mondta neki, hogy remek a fantáziája, de nem figyel oda eléggé az életre. Vonatra szálltak, végigjárták mindazokat a tájakat, amelyek közös munkáik hátteréül szolgáltak, ennek köszönhetõen érlelõdött ki a jellegzetes Bilal-stílus.

Bilal elsõ saját sorozata 1980-ban indult útjára. A 'Halhatatlanok vására', avagy a Nikopol-trilógia elsõ része osztatlan elismerést hozott szerzõjének. 'A csapdanõ' (fõszerepben egy Jill Bioskop nevû lánnyal) 1986-ban, a Lire irodalmi magazin által az év legjobb könyvének választott 'Hideg egyenlítõ' 1993-ban került a boltokba. Az elsõ két részbõl õ maga rendezett filmet 2004-ben.

Már korábban is dolgozott a filmszakmában, fõleg Alain Resnais-vel, akinek "Az élet kész regény" címû filmjéhez õ tervezte a díszleteket és a jelmezeket. A Magyarországon is bemutatott "Halhatatlanok"-at megelõzõen két filmet is rendezett.

Rajzolt címlapokat egy Jules Verne-sorozathoz, és két bélyeget tervezett a francia postának, 1988-ban és 2006-ban.

forrás: wikipédia

Enki Bilal képregényei

Hozzáadva: 2005-12-22 22:34:49 Módosítva: 2014-09-16 20:38:49