Fehér Zoltán

Született: 1974. szeptember 5. Budapest, Magyarország - 48 éves

Általános adatok

Munkák
Nemzetiség
magyar
Készítő URL
-
Egyéb művésznevek
Élettörténet
Fehér Zoltán / Zorro de Bianco
képzőművész, illusztrátor, képregényalkotó
(Budapest, 1974. szeptember 5.)

Középfokú tanulmányait 1989-től 1992-ig végezte a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola grafika szakán. Szaktanárai Bodóczky István képzőművész és Szunyoghy András grafikusművész voltak.
További tanulmányait 1992-től 1996-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafika szakán folytatta, ahol Eszik Alajos és Gaál József festő- és grafikusművészek voltak a mesterei.
1997-től 2000-ig az Ellenfény című kortárs művészeti lapban jelentek meg kritikái, tanulmányai.
1998-tól az Előfutár című összművészeti antológia-periodika művészeti szerkesztője, kritikusa, 2001-től 2003-ig a Szkéné Színház grafikusa volt.
2004. májusától 2010. májusáig a Magyar Képregény Akadémia Művészeti és Kulturális Egyesület elnökeként, Pinkhell című an­tológiájának főszerkesztőjeként, 2006-tól 2007-ig a Képes Kiadó művészeti vezetőjeként tevékenykedett.
2009-től a Media Hungary és az Internet Hungary konferenciák grafikusa, mellette szabadúszóként dolgozik.

Válogatás kritikusi publikációiból:
Torzókká karcolt mitológia – El Kazovszkij képeiről (Ellenfény); Alkalom szüli a fotográfust – Chris Nash táncfotóiról (Ellenfény); A csend nevei – a Theatre Mladinsko előadásáról (Ellenfény); Magánmitológia vagy mitológiai magány? – sztereográfia El Ka­zovszkij-ról (Előfutár); TEST(ES)ETEK – Kecskés Péter fotóiról (katalógus előszó); Nicolas de Crécy: Le bibendum celeste (Bubo­rék­hámozó); A Paradicsom kapuiban… – El Kazovszkij-nekrológ (Mások); Ami a szemnek láthatatlan (Buborékhámozó).

Válogatás képregényes publikációiból (2003–2010):
Szivárvány köz (Mások); DiscMan (DVD Center Magazin); Pepita Ofélia: Blues (Fekete-Fehér Képregényantológia); Szivárvány köz: Szeplőtelen szűz (Fekete-Fehér Képregényantológia); Kimaradt jelenetek (Mozinet Magazin); Szivárvány köz-stripek (PINKHELL); Vogel halott... (PINKHELL); Szivárvány köz-stripek (Eduárd a fapados képregényújság); Vogel stripek (PINKHELL); Szivárvány köz: Filozófiák a budoárban (Eduárd a fapados képregényújság, PINKHELL); Mélypont I–II. (PINKHELL).

Önálló képzőművészeti kiállítások:
– 1995. május 29. – Szindbád I. (installációk és megnyitóperformance) – Cirko Gejzír Galéria, Budapest
– 1996. február 1. – Par et Impar (tizenkét montázs és megnyitóperformance) – Cirko Gejzír Galéria, Budapest
– 1997. május 27. – Strange Fish (installációk) – SubWay Galéria, Budapest (Megnyitóbeszéd: Kecskés Péter fotóművész)
– 2001. május 18. – Teljes Napfogyatkozás I. – Puskin Mozi, Café Cinema Galéria, Budapest
(Meg­nyitóbeszéd: Barnás Ferenc író – szájharmonikán közreműködött: Szabó Tamás)
– 2001. november 15. – Teljes Napfogyatkozás II. – Art du Monde Galéria, Budapest
(Megnyitóbeszéd: Gaál József festő- és gra­fikusművész)

1993-tól 2016-ig tizenhét csoportos képzőművészeti kiállításon szerepelt – többek közt a Bercsényi Galériában, a szentendrei Művészet Malomban, a Karinthy Szalonban, az Art du Monde Galériában, a Győri Városi Művészeti Múzeumban, a Budapest Galériában, a Margitszigeti Víztoronyban, a Gutenberg Galériában, a Cadre Rouge Galériában, a Bartók ‘32 Galériában, a Mille­ná­ris Fogadóban, a MERZ Klubban és a Fészek Galériában.

2005-től 2015-ig huszonnyolc csoportos képregényes tárlaton szerepelt – többek közt a kArton Galériában, a Retorta Galériában, a Gödör Klubban, a ROHAM Galériában, a kecskeméti Tiszti Klubban, a Viking Harisnyagyárban, a Sugár Áruházban, a pestszent­lő­rinci Városháza Galériában, a pécsi Apolló Moziban, a Szabadkai Nemzetközi Animációs Fesztiválon, a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban, a Vismajor Kávézó és Galériában, a szentendrei P’Art moziban, az Ötvenhatosok terén, az Aranytíz Mű­ve­lődési Központban, a margitszigeti Holdudvar Galériában, a székesfehérvári Csók István Képtárban, a lyoni „Raconte-moi la Terre” könyvesboltban, a Bartók ‘32 Galériában, a Prágai Magyar Kulturális Központban, a párizsi Balassi Intézetben, a kanadai Musée de la Civilisation de Québecben, az 5. Brüsszeli Képregényfesztiválon és a budapesti Francia Intézetben.

Performance rendezései:
– Vak Vetés I. – Passiójáték három szereplőre (1996, Hernádcéce)
– Vak Vetés II. – Misztériumjáték és VÉGE... (1997, Hernádcéce)
– Rien ne va plus! – Hommàge a Gémes Péter (2001, Hernádcéce)

2004-ben Szebenyi Szilárddal animációs klippet rendezett a Kispál és a Borz Etetés című számához, valamint 1997-ben jelmezterve­ző­­ként dolgozott Boris Vian Venyigeszú és Plankton című színművéhez (Rendező: Csontos Róbert – Kolibri Színház).

Díjai:
– Gesztus – a Gerhardt Walz Alapítvány pályázatának I. díja (1995, Magyar Képzőművészeti Főiskola)
– Nemzeti Kulturális Alapprogram alkotói ösztöndíja (2000)
– A Fekete-fehér Képregényantológia figuraterv-pályázatának I. díja (2005)

Fehér Zoltán képregényei

Hozzáadva: 2006-12-04 23:43:15 Módosítva: 2018-09-27 16:34:09