Gönczi Tibor (Gönczi-Gebhardt Tibor)

Született: 1902. április 13. Budapest, Magyarország Meghalt: 1994. november 20. Budapest, Magyarország - élt 92 évet

Gönczi Tibor
forrás: [url=http://hu.wikipedia.org/wiki/Gönczi-Gebhardt_Tibor]wikipédia[/url]

Általános adatok

Munkák
Nemzetiség
magyar
Készítő URL
-
Élettörténet
Az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskolában tanult 1918 és 1922 között. Mesterei Helbing Ferenc és Haranghy Jenő voltak. 1952-ben Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki.

Hamar alkalmazták tervezőgrafikusként (Vasárnap, Érdekes Újság, Képes Családi Lap és a KÉVE kiadványainak rajzolója), plakát-, hirdetés-, étlap-, címke-, embléma-, és bélyegtervező volt. Sokat foglalkozott mezőgazdasági témájú grafikákkal. 1930-tól a Klösz György és Fia Grafikai Rt. grafikusa volt, majd ennek jogutódjánál, az Offset Nyomdánál (ma Offset és Játékkártyagyár Zrt.) dolgozott 1962-ig. 1945 után a politikai, mezőgazdasági és kereskedelmi témájú tervezőgrafika mellett kisgrafikával is foglalkozott, ex libriseket alkotott, bélyegeket, stb. tervezett és továbbra is illusztrált lapokat, köteteket. Számos csoportos plakátkiállításon szerepelt munkáival. Népi típusokat teremtett, népművészeti motívumokat és népviseleteket használt ábrázolásaiban anélkül, hogy beleesett volna a hamis népieskedés hibájába. Az art déco dekoratív stilizálása is hatott rá.

Legutóbbi életmű kiállítását a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatói rendezték meg 2006-ban a MOME Ponton Galériájában, a kiállítást Szepes Hédi művészettörténész nyitotta meg április 26-án. A kiállításon és a kiállítást megelőző kerekasztal-beszélgetésen megjelent szakemberek többek közt Nádai Ferenc, grafikusművész, Gönczi Béla, grafikusművész, Gönczi Gebhardt Tibor fia; Kopek Gábor, a MOME rektora; Kass János, Kossuth-díjas grafikusművész, Bakos Katalin, művészeti író és művészettörténész; Csegezi Mária, a Magyar Posta Bélyegkibocsátási Osztályának vezetője; Pohárnok Mihály, a Design Terminal igazgatója; Erdélyi Zsolt, kommunikációs szakember; Molnár Gyula, grafikusművész; Szirtes János, Munkácsy-díjas képzőművész; Gerhardt Stocker, az Offset és Játékkártyagyár Rt., a Goldmann Csoport tagjának igazgatója; Árendás József, Munkácsy-díjas grafikusművész.

Gönczi Tibor képregényei

Hozzáadva: 2006-04-04 20:26:08 Módosítva: 2015-01-05 09:59:05