Leslie L. Lawrence (László Lõrinc L.)

Született: 1939. június 15. Szilvásszentmárton, Magyarország - 83 éves

Általános adatok

Munkák
Nemzetiség
magyar
Készítő URL
Élettörténet
Lõrincz L. László - Leslie L. Lawrence, illetve Frank Cockney néven is ismert író, orientalista, mûfordító.

1939. június 15-én született Szilvásszentmártonon.

Középiskolai éveit Kaposváron, a Cukor- és Édesipari Technikumban fejezte be, majd az ELTE BTK történelem-mongol szakán szerzett diplomát 1962-ben. Késõbb a Magyar Tudományos Akadémia Orientalisztikai Munkaközösségének tagja, a Kelet-kutató intézet tudományos fõmunkatársa, az ELTE elõadója.

1967 óta a nyelvtudományok kandidátusa.

Tanulmányai során hosszú éveket töltött a Távol‑Keleten, ösztöndíjasként tanult az ulánbátori Állami Csojbalszan Egyetemen, valamint a bonni Friedrich Wilhelm Egyetemen.

1966-ban nõsült, két gyermeke van: lánya, Lõrincz Judit Lívia 1971-ben született, fia, Lõrincz Márton 1973-ban.

A tibeti és a mongol folklór és irodalom, valamint e népek történelme képezi tudományos munkásságának fõ területeit. Mintegy 100 tudományos cikke jelent meg e témakörökben, ezen kívül burját és mongol eposzokat fordít.

Írói tevékenységét ifjúsági regények írásával kezdte. Igazán népszerû íróvá azonban a nyolcvanas évek elejétõl megjelenõ tudományos fantasztikus regényei, valamint a Galaktika folyóiratban megjelent sci-fi novellái tették. Ezeket a Lõrincz L. László néven megjelentetett mûveket Galaktika-díjjal és Arany Meteor-díjjal jutalmazták.

Leslie L. Lawrence írói álnéven kiadott elsõ munkája, a Sindzse szeme hozta meg számára az országos népszerûséget. E néven publikált, többségében keleti tárgyú kalandregényeiben ötvözõdik a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatások során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztõ szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas cselekmény. E kettõsség - a tudományos háttér és az élvezetes olvasmányosság - adja e mûvek igazi értékét.

Munkájának része és szenvedélye az utazás, a mai napig is lehetõség szerint regényeinek minden helyszínét felkeresi, hogy az adott országnak és az ott élõ népek kultúrájának minél szemléletesebb leírását tudja adni.

forrás: lesliellawrence.hu

Leslie L. Lawrence képregényei

Hozzáadva: 2014-11-20 20:02:27 Módosítva: 2014-11-20 20:02:27