Biblia felfedezése, A

Befejezett sorozat, 1988 - 1991

Adatok

Kiadó(k)
Fabula Könyvkiadó (1988 - 1991)
Megjelent
8 szám (#1/1 - #2/2)
Ismertető
A BIBLIA az emberiség legnagyobb kalandjáról ad számot: hogyan ébredt öntudatra egy nép. Ez a könyv mindig a szabadságvágyat, az igazságszomjat, az értelem becsületét erősítette. A BIBLIA az emberiség legrégibb és egyben legolvasottabb könyve. A zsidó nép alkotása, amelyet majd minden nyelvre lefordítottak. Megrendítő egyszerűségű elbeszélései, költői szépségű képei, magasztos eszméi magyarázzák szüntelen és bámulatos sikerét.

Minthogy azokból az időkből származik, amikor civilizációnk keletkezett, olykor elvetették, mondván: elavult. Ahogy a kamaszok elvetik gyermekkorukat. De a felnőttek újra rátalálnak, mert mindazzal, amit időközben megértettek, kiegészíthetik és értelmezni tudják. A fiataloknak pedig mindenekelőtt arra van szükségük, hogy elkápráztassák őket, hogy rajonghassanak. De még állást kellett foglalni a kényes kérdésekben. A BIBLIA elsősorban egy nép törvénye, egy erkölcsileg rendkívül igényes népé, amely nem leplezi el a rosszat. Szerzőik a lelkiismeret szavát egy emberbarát Isten figyelmeztetéseként fogták fel, aki azonban távol tartja magát az ember őrültségeitől. Legszentebb szándékaik kiforgatása lenne az erőszakos és erkölcstelen jelenetek szépítése vagy a kinyilatkoztatott Parancsolatok megcsonkítása. Minthogy a BIBLIA egy vallásos nép élő emlékezete, látomásokat és számos meseszerű történetet és csodákkal teli elbeszélést tartalmaz. Ezeket érintetlenül adjuk közre, úgy, ahogy annak idején összeállították őket, semmiféle ésszerű magyarázattal nem kívánunk szolgálni, mert ezek sosem veszik figyelembe sem a szöveg érzelmi telítettségét, sem szimbolikájának sokrétűségét. Az erkölcsi elvek aktualizálása, a csodák értelmezése a tanítók és az egyház dolga. Ha mégis megpróbálkoznánk mindezzel, nem őriznénk meg nélkülözhetetlen tárgyilagosságunkat. Mi tehát inkább egy bizonyos fokig nyers, ám hiteles változatot közlünk. A képregény egyszerűsége és kifejezőereje, nagy művészek megvalósításában, immár lehetővé teszi, hogy a Biblia üzenete teljes mélységében közkinccsé legyen, és eljusson a fiatal és felnőtt közönség széles rétegeihez. Ma már ez vallásos propaganda nélkül is lehetséges: az ókori Kelet világa jól ismert, és így biztos történelmi keretbe tudjuk illeszteni a BIBLIÁT.

A képi megjelenítés sokat merít Izrael tizenöt évszázadot átfogó régészeti leleteiből. Az olvasó, ahogy történetről történetre halad előre, nyomon követheti majd, hogyan fejlődött a civilizálódás ütemében, hogyan változott Kelet egykori területei szerint, Mezopotámiától a görög-római birodalmakig, a viselet és az építészet.

A Larousse könyvkiadó már közreadott néhány képregényt az emberiség nagy kalandjairól. Ezt a hagyományt folytatja a Biblia kalandjával, mind közül a legbámulatraméltóbbal.

Biblia felfedezése, A képregényei

Módosítva: 2015-04-09 22:54:27