Enki BILAL - Négy? #4

Titkos Fiók , 2010. december

szín: Színes, formátum: Kemény borítós, oldalak száma: 82, ár: 2500.00 HUF, ISBN/ISSN: 978-963-88150-4, Jelenleg is futó sorozat

Készítők

Író
Rajzoló
Tartalom
A SZÖRNY ÉBREDÉSÉ-ben Nike Hatzfeld harminchárom éves, amikor legendás, túlfejlett emlékezõképessége élete elsõ napjaiba repíti vissza. 1993-at írunk. Jugoszlávia haláltusáját vívja, boszniai szerb gránátok záporoznak a szarajevói kórházra. Nike megosztja ágyát és elsõ napjait a szintén árva Amirral és Leylával. Élete hirtelen fordulatot vesz, amikor rábukkan emlékei között, hogy tizennyolc naposan megesküdött, „örökké vigyázni fog rájuk”.

1993 emlékképei és a 2026-os valóság összefonódik, egy apokaliptikus, obszkurantista vallási örvénybe sodorva Nike Hatzfeldet. Hátborzongató eseménysorozat rázza meg a bolygót, rengeti meg a világot és demokráciáit, a „legfelsõbb gonosz megtestesülésének” önmagát kikiáltó Optus Warhole irányítása alatt.
Miközben Nike és Leyla egymásra találnak, a kirakós kiegészül egy negyedik elemmel, Szásával,
akit a szerelem sodor Amir mellé.

A DECEMBER 32-ben az emberi alapanyaggal dolgozó Optus Warhole, a Legfõbb Gonosz Mûvészévé változik. Kész mindennel játszani és mindent kijátszani, a tátongó ûr és az emberi sorsok érdeklik, leginkább kedvenc szereplõi: Nike, Leyla, Amir… és Szása.

A PÁRIZSI RANDEVÚ címében arra utal, hogy Nike ígéretéhez hûen megpróbálja megtalálni
az 1993-as szarajevói árvákat, és úgy tûnik, mindez sikerülhet is…

De végül a NÉGY? az utolsó felvonás, ahol véget ér Nike küldetése.
A hangvétel rendhagyóan bensõséges, messze már a SZÖRNY ÉBREDÉSE és a DECEMBER 32 vadsága, a súlyos emlékektõl való megszabadulás, az egyensúly, a túlélés és a szerelem elérésének vágya zárja le a kötetet. Paradox módon, az utazás végére (a tetralógia 1995-ben indult útjára) a lezárás nyitottsága felfedi a realista hátteret, ami eddig háttérbe szorult.

A Szörny-tetralógia három szálon bontakozik ki. Nike, Leyla és Amir, a világ különbözõ tájain
szétszórtan élô szarajevói árvák története elsõsorban az emlékezetrõl szól. Egyéni és kollektív
emlékezetrõl, amelyben keverednek Enki Bilal szülõhelye, Jugoszlávia szétesésének „írott” képei
(egy olyan országé, amely alig néhány évvel eltûnése után, máris kikopott emlékezetünkbõl), valamint a múlt, a jelen és a jövõ összemosódó „festett” képei.
Az emlékezet segítségével Bilal a jövõt kutatja. Egy lehetséges jövõt, amelyben a Balkán emlékezetét kiterjeszti az egész világra, hiszen ez a világ minden, amink maradt.
Hozzáadva: Anathema, 2010-12-22 15:02:01 Módosítva: ZoTyA, 2010-12-22 20:29:49