Góliát

Befejezett sorozat, 1986 - 1992

Adatok

Kiadó(k)
Zrínyi Nyomda (1986)
Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat (1987 - 1988)
Interprint (1988 - 1990)
SEMIC Interprint (1991 - 1992)
Megjelent
53 szám
Ismertető
A Góliát egy svéd képregényújság. Magyarországon 1986 és 1992 között önálló kiadványban, majd ezután 1995-ig a Bobo címû képregénnyel egybevonva, Bobo és Góliát címen jelent meg. Rajzolói közé tartozik Sören Axén, Sequence és Funny Pen.

Egy kõkorszaki kisfiúról szól, Góliátról, aki utazásai és kalandjai során rengeteg dolgot ismer meg és sok barátra tesz szert. Legközelebbi barátaival, Ulrikával, Iwoval és Vízjáróval gyakran tesznek hosszabb kirándulásokat, õk a Kõbanda tagjai. Góliát barátai közé tartozik: Zuhanó, Dávid, Tekla, Bozontos, Pajti, Mirci; kimondott ellenségei Bambó, a gonosz varázsló, a fosztogatók és az óriásgyíkok népe, ezenkívül gyakran meggyûlik a baja a Bamba-fivérekkel és Nagyszájúval is. Apja, Tor Ékfalva vezetõje. Kezdetben egyikük sem tud azonban az elsõ számban megtalált Bûvös Baltáról, ami, ha nagy veszély fenyeget, megéled és cselekszik, de késõbb a Kõbanda tagjai is megismerik képességét.

A havonta megjelent újság egy számban három-hat kalandot tartalmazott. A kalandokban néha utalás volt egy-egy korábbi eseményre, de inkább csak az egymásutániság jellemzõ. Az egyetlen történet, ami másik számokba is átnyúlt, az óriásgyíkok rabszolgáinak története volt. A fogságban tartott gyerekekkel elõször a 23. számban találkozhatunk, a 31. és 32. számokban megoldódik, hol lakhatnak, a 42. és 43. számokban pedig veszélyt kell elhárítaniuk, természetesen a Kõbanda segít.

A képregény világára a természetszeretet jellemz?, minthogy Svédország egyik legszebb táján, Värmlandon játszódik. Szereplõi tisztelik és óvják az erdõt, állatokat mentenek meg. A történetek egy része azonban nem az õskorban játszódik: Góliátnak van egy bûvös nyakéke, ebben lakik Idõfelelõs, aki Góliátot ide-oda röpítheti az idõben. Néha Góliát lova, Bozontos is vele tart.

forrás: wikipédia

Góliát képregényei

      Módosítva: 2014-10-15 17:05:41