Kretén

Befejezett sorozat, 1994 - 2009

Adatok

Kiadó(k)
SEMIC Interprint (1994 - 2009)
Megjelent
100 szám
Ismertető
A Kretén magyar nyelvű humormagazin volt, ami karikatúrákon és rövid írásokon kívül számos képregényt is közölt. Az 1994-ben indult humormagazin századik, utolsó száma 2009 végén jelent meg. A Kretén az 1990-es évek második felétől kiemelt fontosságú szerepet játszott a magyar humoros képregény történetében.

A Kretén humormagazint 1994 márciusában indította útjára a SEMIC Interprint (ma ADOC-Semic) kiadó. A Kretén mintájául a híres amerikai MAD magazin és az ugyanerről a tőről fakadó francia Fluide Glacial szolgált akkori és jelenlegi főszerkesztője, Láng István számára: humoros képregények, karikatúrák, rövidebb írások elsősorban fiatal felnőtteknek, helyenként tiszteletlen, helyenként enyhén erotikus tartalommal, sajátosan kaotikus elrendezésben.

Mivel a Semic fő profilja amerikai comic book-ok magyar változatának a kiadása, a Kretén első száma is ebben a formátumban jelent meg, 32 fekete-fehér és 16 színes oldalon. Ám már a második számtól megnövelték a méretét, mert kiderült, hogy az újságárusoknál a szerkesztők szándéka ellenére automatikusan a fiatalabb olvasóknak szánt szuperhősös képregények mellé került. Ez a nagyobb formátum azóta is változatlan, csak az oldalak számában volt időszakonként növekedés vagy csökkenés. A lap eleinte nyáron és karácsony előtt sűrűbben került az olvasókhoz, de már hosszabb ideje áttért a fix, kéthavonkénti megjelenésre.

A Kretén – a mai napig használt – logóját Fujkin István tervezte, a lap első szlogenje pedig "Másfélkegyelmű humormagazin (17 év és 11 hónapon fölülieknek)" volt. Ennek több variánsa is díszítette az évek során a fejlécet, de leginkább „intelligens humormagazin”-ként vonult be a magyar sajtó történetébe. A lap indulásakor domináltak a Fluide Glacialból átvett anyagok, köztük a magyar származású Gotlib, valamint Reiser és Binet munkái, de már ekkor olvashatók voltak eredeti, magyar képregények is, Fujkintól és Varga Zerge Zoltántól, a karikaturisták között pedig elsőként Szmodis Imre munkái jelentek meg a Kreténben. A hazai anyagot erősítették már ekkor többek között Wágner B. György abszurd írásai.

Jelentős fordulatot hozott a Kretén 4. száma, amelyben először sikerült a lapot ihlető MAD magazinból olyan klasszikus képregényeket és más humoros anyagokat beszerezni, mint Don Martin, Sergio Aragonés és Duck Edwing munkái. A következő évtől kezdve a lap többször is "A Kretén bemutatja a MAD-et" címen, mintegy különkiadásként jelent meg, kizárólag a nagy amerikai testvérlapból válogatott anyagokkal, majd 1997-től néhány évig külön magazinként volt kapható a magyar MAD.

Folyamatosan kaptak lehetőséget fiatal magyar alkotók, köztük Csete Tamás, Garisa H. Zsolt és a Három Madár Műhely (Dudás Győző, Hauck Ferenc és Zách Attila). 1995-ben csatlakozott a laphoz két kiemelkedő tehetség, a főként karikaturistaként ismert Marabu a Dilidodó című képcsíkjaival, és a következő évek legaktívabb munkatársa, Fekete Imre. Valamivel később Göndöcs Gergely eleinte csak karikatúrákkal, majd képregényekkel is jelentkezett. A kialakult stáb megszilárdult, de rendszeresen bevezetnek új külföldi és hazai alkotókat is.

forrás: wikipédia

Kretén képregényei

Hozzáadva: 2015-02-17 09:17:53 Módosítva: 2015-02-17 09:17:53