Nils Holgersson

Befejezett sorozat, 1988 - 1992

Adatok

Kiadó(k)
Interprint (1988 - 1990)
SEMIC Interprint (1991 - 1992)
Megjelent
47 szám
Ismertető
Nils Holgersson egy svéd mesefigura Selma Lagerlöf Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át (svédül: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige) című világhírű regényéből. Az írónő bevallott célja a könyvvel a gyerekek számára egy élvezetes földrajzkönyvet írni Svédországról.

A mese szerint Nils 1884-ben született, és a dél-svédországi Västra Vemmenhög nevű kis faluban élt szüleivel egy tanyán. 14 éves korában rosszalkodásai és gonoszsága miatt büntetésül törpévé varázsolta egy házimanó, melynek eredményeképp kb. 20 cm-esre zsugorodott, és megértette az állatok nyelvét. Miután törpe lett, március 20-án vasárnap az északra tartó vadludak társaságában útnak eredt a házilúddal, Mártonnal.

Az írónő nem jelölte meg konkrétan, melyik évben játszódik a történet. Azonban a valóságos helyszínek jellege, a stockholmi Skansen megléte és a húsvét nap pontos megjelölésével kiderül, hogy 1898-ban járunk. Az utazás március 20-án kezdődik és ugyanazon év november 8-án ér véget.

Nils Holgersson az útja során eljut egészen Lappföldig, majd visszatér szülőházához. A hosszú hónapok alatt sok jót tesz, ezért a manó hazatértekor, november 8-án visszavarázsolja eredeti méretére.

Selma Lagerlöf 1909-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, melyben nem kis része volt az 1906-1907-ben kiadott, és fergeteges sikert elért mesének, mely eredetileg földrajztankönyvnek készült az általános iskolások számára.

A svéd gyerekek körében évtizedekig a legnépszerűbb olvasókönyv volt, a világ számtalan nyelvére lefordított változata a mai napig érdekes olvasmány. Svédországban a könyv az 1950-es évektől veszített népszerűségébõl régies, nehézkes nyelvezete miatt.

Film, majd 1980-ban svéd, csehszlovák, japán koprodukcióban 52 részes rajzfilm készült a meséből. A rajzfilm első magyarországi bemutatásakor (1988) hazánkban is hódított, népszerűségére való tekintettel a következő évben ismételten levetítették. (lásd: Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal)

Nils kalandjaiból képregény is megjelent a Semic Interprint gondozásában 1992-ig. Néhány szereplő: Nils, Pocok, Márton, Akka, Ingrid, Lasse, Gereben gólya, Szmörre, a róka.

forrás: wikipédia

Nils Holgersson képregényei

Módosítva: 2018-08-21 20:32:06