Bán Mór (Bán János)

Született: 1968. december 2. Kecskemét, Magyarország - 53 éves

Általános adatok

Munkák
Nemzetiség
magyar
Készítő URL
-
Élettörténet
1968-ban született Kecskeméten. Rajz- és vizuális nevelés, illetve történelem szakos diplomával rendelkezik, újságíróként dolgozik.

Elsõ írásai (köztük sci-fi mûvek is) a Petõfi Népe címû Bács-Kiskun megyei napilapban jelentek meg folytatásokban, majd több, részenként leközölt írását lehozták más lapokban is.

A hazai sci-fi és fantasy életbe 2000-ben "robbant be". Ekkor jelent meg a korábban megírt és csiszolgatott Nomádkirály-ciklusa négy kötetben, ami egy sci-fi beütésû fantasy világ, magyar tájakon, magyar és más Kárpát-medencei népek mondavilágából, történelmébõl táplálkozva (Kárpáthia név alatt), ugyanekkor a Cherubionnál megjelent elsõ sci-fi-novellája Zsoldos Péter-díjat kapott. A rákövetkezõ két évben még három Zsoldos-díjat kapott, köztük egyet regény kategóriában az Isten hajói c. mûvéért, így addig egyedülálló módon négyszeres díjazottá vált, majd 2009-ben megkapta az ötödik Zsoldos Péter-díját is az "A.K.I." c. novellájáért..

Folyamatosan publikál a Cherubion kiadó antológiáiban, s két induló sorozatnak is a megálmodója lett. A két sorozat ugyanannak a jövõbeli elképzelt világnak két különbözõ korszakában játszódik. A Dark Space a napóleoni háborúk és a gyarmatosítás korát vetíti ki az ûrbe, ahol különféle nemzetszövetségek harcolnak egymással és egy, az egész emberiséget fenyegetõ idegen fajjal. A sorozat két kötetre bontott nyitóregényét (A birodalmi sas, A hetedik hadúr) Bán János írta, majd egyéb cherubionos írók vették át a sorozatot: Markovics Botond, Tóth Norbert, Szabó Sándor. Fõleg a kalandosabb, ûrcsatákban és titkos küldetésekben bõvelkedõ történetek jelennek meg a Dark Space logója alatt.

Az egyelõre kevesebb megjelent írással rendelkezõ Gothic Space sorozat ennek a világnak egy késõbbi szakaszát meséli el, ahol az egymással torzsalkodó nemzetállamokat, szövetségeket egységesítette egy vallási alapokon álló birodalom, a Mennyei Jeruzsálem. A napóleoni háborúk helyett itt mintha a középkori egyház és a keresztes háborúk köszönnének vissza. A világ hangulata is sötétebb, borongósabb, mint a Dark Space történeteknél, s irodalmilag is mélyebb, jobban kidolgozott. (Az elsõ Gothic Space novella és az elsõ Gothic Space regény is Zsoldos Péter díjban részesült.) Legjelentõsebb Gothic Space mû az Isten hajói címû regény. Újabban sci-fi téren csak novellákat publikál.

2009-ben indította útjára Gold Book kiadónál történelmi regénysorozatát, ami a Hunyadi család három nevezetes tagjának életét dolgozza fel, a Hunyadi Jánossal foglalkozó elsõ alsorozat a tervek szerint 2010-ben vált teljessé.

forrás: wikipédia

Bán Mór képregényei

Hozzáadva: 2006-10-20 23:15:16 Módosítva: 2014-12-02 07:24:26