Carl Barks (Carl Barks)

Született: 1901. március 27. Merill, Amerikai Egyesült Államok Meghalt: 2000. augusztus 25. Grants Pass, Amerikai Egyesült Államok - élt 99 évet

Általános adatok

Nemzetiség
-
Készítő URL
-
Élettörténet
15 éves koráig különbözõ falusi iskolákba járt. Képzõmûvészeti tanulmányai néhány levelezõ tanfolyamból és egyéni tanulásból álltak. Minden vágya az volt, hogy valamilyen rajzfilmstúdióban dolgozhasson Eleinte nem volt szerencséje, és mint mezõgazdasági munkás, acélgyári munkás, asztalos, nyomdász kereste a mindennapi kenyerét. Voltaképpeni célját azonban soha nem vesztette szem elõl.

1931-ben végre sikerült eladnia elsõ humoros rajzait egy nem túl tekintélyes lapnak, a The Calgary Eye-Openernek. Amikor ebben az újságban több munkája is megjelent, felmondott a munkahelyén, és az Eye-Opener külsõ munkatársa lett.1935-ben hallotta, hogy Disney rajzolókat keres. Bár Disney-ék kevés fizetést ajánlottak fel neki, Barks a biztos, állandó munkát választotta. Mint elõtte már számos rajzolónak eleinte neki is fázisrajzokat kellett készítenie. De hamarosan felismerték, hogy Barks az ötletek embere, és fél esztendõ múltán át helyezték a sztoriosztályra. Amikor kitört a második világháború, a Disney-stúdiókat hadifontosságú stúdiókká állították át. Barksot ez a munka nem érdekelte, ezért elhatározta, hogy más munkát keres. Elõször tyúkfarmot akart berendezni a kaliforniai San Jacintóban. Valójában azonban a kacsa-figura foglalkoztatta.

A nyomtatásban megjelenõ Walt Disney-mûvek kiadása területén illetékes Western Publishing rajzolókat és történetírókat keresett. Kapcsolatba léptek Carl Barkszal, és felkérték készítsen rajzokat a már meglévõ minta után az egyik történethez. Minthogy Barks évek hosszú során át dolgozott Disney-nél, és már szakembernek számított, arra kérték,hogy javítsa ki a szövegben szereplõ esetleges hibákat. Elsõ munkáját elragadtatással fogadták. A Western Publishing felkérte saját történetek írására, és megfelelõ rajzok elkészítésére. Barks tízoldalas Donald kacsa történetek egész sorát hozta létre, ezek havonta jelentek meg. A közönség csakhamar megkedvelte a kiváló rajzolót, ahogy Barkszot nevezték. Ez elegendõ ok volt, hogy hosszabb történeteket rendeljenek nála. Késõbb már 20-30 oldalas sztorikat írt és rajzolt, amelyek önálló füzetként jelentek meg. Barks különbözõ népek monda és mítosz világában keresett történeteket. Neki köszönhetõen Donald kacsa és családja megtalálják a bölcsek kövét, Salamon király aranybányáit, és még sok egyebet.

Ez azonban nem elégítette ki a gazdag fantáziájú Barkszot. Egy karácsonyi történethez feltétlenül szüksége volt egy gazdag, de zsugori megcsontosodott nagybácsira, mármint Donald bácsikájára. Ekkor született Dagobert McCsip - Scrooge Mcduck - amint Barks nevezte. Dagobert, akinek a karácsonyi történet után el kellett volna tûnnie, új lehetõségeket adott Barksnak. Így aztán a kacsa család alkotórésze lett. Barksnak egész ideje alatt segítségére volt felesége, Garé aki maga is elismert tájképfestõ volt. Õ razolta a háttereket és írta a beszédbuborékban lévõ szövegeket. Mikor Bark 1966-ban vissza akart vonulni, rábeszélték hogy ha rajzolni nem akar, legalább más rajzolók számára írjon történeteket. .Még 1973-ig dolgozott, mint sztoriszerzõ. Minthogy a Donald Kacsa-füzetekkel nem keresett sok pénzt, engedély kapott Walt Disney Company-tól, hogy olajfestményen ábrázolja a Kacsa családot. Az elsõ képét 50 amerikai dollárért adta el, utolsó képe 6 400 dollárért kelt el egy aukción. 2000. augusztus 25-én hunyt el, 99 évesen.

forrás: wikipédia

Carl Barks képregényei

Hozzáadva: 2005-11-07 20:33:56 Módosítva: 2014-09-16 12:54:23