Dave Cockrum (Dave Cockrum)

Született: 1943. november 11. Pendleton, Amerikai Egyesült Államok Meghalt: 2006. november 26. Belton, Amerikai Egyesült Államok - élt 63 évet

Általános adatok

Munkák
Nemzetiség
amerikai
Készítő URL
-
Élettörténet
Dave Cockrum 1943. november 11-én született az Egyesült Államokban, az Oregon állambeli Pendletonban. Apja az Egyesült Államok Légierejénél szolgált alezredesi rangban, ezért sokat költöztek, de ennek köszönhetõen közelebbrõl is megismerkedhetett a repülõgépekkel. Fiatalon ismerkedett meg a képregényekkel, köztük a Captain Marvel-el és a Blackhawkkal. Saját bevallása szerint azért lett a kedvenc repülõgép típusa az F-90-es mert a Blackhawk pilótái is ezekkel repültek. A képregényekhez való vonzódása nem csupán rajongás volt, ezért iskolájában a mûvészeti szakot helyezte elõtérbe.

Iskolái befejezése után hat évig szolgált a haditengerészet kötelékében, majd miután leszerelt New Yorkban a Warren Publishingnél helyezkedett el. Késõbb Murphy Anderson asszisztense lett, mint kihúzó. Anderson ekkor olyan lapokon dolgozott a DC Comicsnál, mint a Superman és a Superboy.

A Marvel Comicsnál Cocrum és Len Wein megalkotta az új X-Men csapatát, és köztük olyan karaktereket mint Vihar, Árnyék és Kolosszus. Az új karakterek elsõ szereplése a Giant-Size X-Men elsõ számában volt, a "második teremtés" címû történetben 1975-ben, majd az újraindított Uncanny X-Men 94. számától rendszeresen szerepeltek. Wein másfél szám után elhagyta a sorozatot, helyére Chris Claremont került. Cockrum egészen 1977-ig maradt a lapnál (a 94. és 105., valamint a 107. résznél mint rajzoló), mikor John Byrne rajzoló váltotta fel a 108. résznél. Byrne 1981-ben a 144. szám után kivált a csapatból és Cockrum ismét visszatért de csupán két évre.

Utolsó éveiben Cockrum egyre kevesebbet dolgozott képregényeken. 2004-ben súlyos állapotban, tüdõgyulladással szállították egy bronx-i kórház. Néhány munkatársa Clifford Meth és a Silver Bullet Comics vezetésével gyûjtést szerveztek a támogatására. Az árverést a Heritage Comics vezette a Wizard World chicagói összejövetelén, és közel 25 000 $-t sikerült gyûjteniük. A Marvel szintén bejelentett, hogy további kárpótlást ad Cockrumnak az azóta nagy sikereket elért új X-Men csapatának megalkotásában való munkájáért.

Úgy tervezték, hogy Cockrum a Giant-Size X-Men harmadik számában egy kilenc oldalas történet rajzolója lesz, de romló egészségi állapota megakadályozta ebben.

Dave Cockrum 63 éves korában, 2006. november 26-ra virradó reggel hunyt el beltoni otthonában elõrehaladott cukorbetegsége és az abból adódó szövõdmények miatt. Halálának hírét Clifford Meth jelentette be rajongóinak és tisztelõinek a Nightscrawler internetes fórumon. Felesége Paty, nyilatkozata szerint, férje kívánsága szerint nem lesz nyilvános temetése, hamvait birtokán szórják szét.

forrás: wikipédia

Dave Cockrum képregényei

Hozzáadva: 2005-10-31 15:09:28 Módosítva: 2014-11-11 10:32:14