Dino Buzzati (Dino Buzzati)

Született: 1906. október 16. Belluno, Olaszország Meghalt: 1972. január 28. Milánó, Olaszország - élt 65 évet

Általános adatok

Munkák
Nemzetiség
olasz
Készítő URL
-
Élettörténet
Dino Buzatti a modern olasz irodalom egyik legnagyobb alakja, életmûve alapján író, költõ, festõ, színmû és operaszöveg író, tudományos fantasztikus regények szerzõje, de 22 éves korától haláláig a híres milánói napilap az Il Corriere della sera megbecsült újságírója is, a hegyek szerelmese és jó ismerõje.

Irodalmi alkotásaiban, festményein mesebeli alakok elevenednek meg, de Dino Buzzati úgy tartotta, hogy a színvonalas újságírás is elképzelhetetlen némi fantázia nélkül.

Dino Buzzati nagy erõvel jeleníti meg azt a mérgezõ légkört, amelyben az emberi értékek és célok elvesztik természetes arányukat, s a kísértetiesen torz világban napról napra jobban eltorzul az ember. Dino Buzzati ifjúkori fõmûve a felnõtteknek szóló Tatárpuszta ugyanúgy, mint az ifjú olvasókhoz is szóló Medvevilág Szicíliában képzeletbeli helyszíneken játszódnak, de amelyekben a korabeli olvasók méltán ismertek rá az olasz valóságra. Dino Buzzatit ezen mûvei a XX. század nagy metaforáit megalkotó legnagyobbak méltó társává teszi. Mûvészete hol Kafkát, hol az akár borgesi mágikus realizmust idézõ korai elbeszélésektõl az abszurdot a hatvanas évek modern valóságában meglátó "örkényi" novellákig ível. Közös nevezõjük mégsem a világirodalmi hasonlóságokból, hanem egyediségükbõl: Buzzati egyszeri és megismételhetetlen, borús és bölcs kedélyébõl, lebilincselõ mesélõkedvébõl, óriási tehetségébõl ered.

Dino Buzzati képregényei

Hozzáadva: 2005-07-12 15:19:57 Módosítva: 2014-10-16 07:24:10