Fekete Imre

Született: - Budapest, Magyarország

Általános adatok

Nemzetiség
magyar
Készítő URL
Élettörténet
Fekete Imre gyermekkora óta rajong a képregényekért. Már öt-hat éves korában rajzolt pálcikaemberes képregényeket, elsősorban science-fiction tematikában. A Képzõő és Iparművészeti Szakközépiskolába járt, grafika szakra, és már elsős korában megnyert egy képregénypályázatot a Kölyök magazinban. Ezt követően a Ludas Matyi pályázatán is nyert, majd bekerült a Magyar Iparművészeti Főiskolára. Még csak harmadéves főiskolás, amikor 1993 végén megjelennek első illusztrációi a Galaktikában. Diplomamunkája egy képregény volt: Bulgakov Kutyaszív című regényét Kiss Ferenc adaptálta számára (nyomtatásban csak jóval később jelent meg).

Kiss Ferenc egyik szerzői, alig néhány példányban készült kiadványában, a Profilban jelentek meg Fekete Imre első képregényei, a "Nyakék és az őr" és a képregényrajzolói ambícióit humorosan, önironikusan tálaló "Bemutatkozik Fekete Imre". Nem sokkal ezután került kapcsolatba a Kretén másfélkegyelmű humormagazinnal, amelynek 1995 óta rendszeres munkatársa, itt publikálta legtöbb képregényét.

Első Kreténbeli munkájával, egy abszurdba forduló krimirejtvénnyel a Pifből jól ismert Ludo felügyelőt parodizálta, főszereplője Paul Tron mesterdetektív volt. Még ugyanebben az évben egyetlen oldalba sűrítette a Háború és békét, ötvözte az Egri csillagokat a Csillagok háborújával, elmesélte a Télapó valódi történetét és útjára indította első igazi sorozatát, a Kovács Pistikét. Több szatirikus comic strip-szerű kezdeménye is volt ebben az időszakban: Mármegintatv, David Tetemborough, X-Atkák. Kegyetlenül biztos kézzel költötte át a Ludas Matyit, majd figyelmét egyre inkább a népszerű tévésorozatokra és az ugyancsak főleg a televízióból áradó reklámdömpingre irányította. Képregényeken kívül számos karikatúrát, illusztrációt és írást is publikált a Kreténben, és 1997-őõl kezdve ő készítette a laphoz a legtöbb címlap-rajzot.

Egyre gyakrabban írt más rajzolóknak is. 1998-ban besegített Varga Zerge Zoltánnak a Dállász forgatókönyvébe, majd Star Trek és Dragonball paródiákat írt a számára. 2001-től Láng Istvánnal, a Kretén főszerkesztőjével együttműködve több képregényben tárta fel a lap elkészülésének rejtett (és persze fiktív) titkait. Ugyanebben az évben indult eddigi leghosszabb munkája, a Desodora, amelyet Garisa H. Zsolt rajzolt.

Időközben más orgánumokban is adódtak megjelenési lehetőségei, közte a Kreténhez hasonlóan szintén az ADOC-Semic által kiadott Tiszta Diliben. Kiss Ferenc újabb szerzői kiadványának, a Kalóznak az 5. számában volt először olvasható a Hauck Ferenc forgatókönye alapján készült Gömb. 2004-ben, a Beszélő decemberi számában végre megjelent nyomtatásban is a Kutyaszív. Részt vett a Fekete-Fehér Képregényantológia elindításában. Ő tervezte a sorozat logóját és tördelte mind a hat szám címlapját, (később ugyanezt megtette a Fekete-Fehér Képregénymúzeum számáral is), valamint tagja volt a magazin által kiírt pályázat zsűrijének. A Gömb végleges verziója a Fekete-Fehér 2. számában jelent meg, és ezzel a munkával Fekete Imre el is nyerte a 2006-ban első ízben kiírt Alfabéta-díjat.

A 2005-ben indult Eduárd fapados képregényújság szinte valamennyi számában szerepeltek képregényei, amelyekben több stílust is kikísérletezett. Az Eduárd 3. számában jelent meg a Cserkuti Dávid számára írt A torony. Fekete Imre ha ritkábban is, de a mai napig publikál a Kreténben, immár főleg Kovács Pistikére koncentrálva.

Fantasy és science-fiction illusztrációival több díjat nyert. Három önálló és ötvennél is több kollektív kiállításon szerepeltek munkái. Gyakori vendég képregényes rendezvényeken, ahol rendszeresen dedikál.

forrás: wikipédia

Fekete Imre képregényei

Hozzáadva: 2005-10-31 15:09:29 Módosítva: 2019-06-04 09:46:22