Fekete Imre (Fekete Imre)

Született: - Budapest, Magyarország

Általános adatok

Nemzetiség
magyar
Készítő URL
Élettörténet
Fekete Imre gyermekkora óta rajong a képregényekért. Már öt-hat éves korában rajzolt pálcikaemberes képregényeket, elsõsorban science-fiction tematikában. A Képzõ- és Iparmûvészeti Szakközépiskolába járt, grafika szakra, és már elsõs korában megnyert egy képregénypályázatot a Kölyök magazinban. Ezt követõen a Ludas Matyi pályázatán is nyert, majd bekerült a Magyar Iparmûvészeti Fõiskolára. Még csak harmadéves fõiskolás, amikor 1993 végén megjelennek elsõ illusztrációi a Galaktikában. Diplomamunkája egy képregény volt: Bulgakov Kutyaszív címû regényét Kiss Ferenc adaptálta számára (nyomtatásban csak jóval késõbb jelent meg).

Kiss Ferenc egyik szerzõi, alig néhány példányban készült kiadványában, a Profilban jelentek meg Fekete Imre elsõ képregényei, a „Nyakék és az õr” és a képregényrajzolói ambícióit humorosan, önironikusan tálaló „Bemutatkozik Fekete Imre”. Nem sokkal ezután került kapcsolatba a Kretén másfélkegyelmû humormagazinnal, amelynek 1995 óta rendszeres munkatársa, itt publikálta legtöbb képregényét.

Elsõ Kreténbeli munkájával, egy abszurdba forduló krimirejtvénnyel a Pifbõl jól ismert Ludo felügyelõt parodizálta, fõszereplõje Paul Tron mesterdetektív volt. Még ugyanebben az évben egyetlen oldalba sûrítette a Háború és békét, ötvözte az Egri csillagokat a Csillagok háborújával, elmesélte a Télapó valódi történetét és útjára indította elsõ igazi sorozatát, a Kovács Pistikét. Több szatirikus comic strip-szerû kezdeménye is volt ebben az idõszakban: Mármegintatv, David Tetemborough, X-Atkák. Kegyetlenül biztos kézzel költötte át a Ludas Matyit, majd figyelmét egyre inkább a népszerû tévésorozatokra és az ugyancsak fõleg a televízióból áradó reklámdömpingre irányította. Képregényeken kívül számos karikatúrát, illusztrációt és írást is publikált a Kreténben, és 1997-tõl kezdve õ készítette a laphoz a legtöbb címlap-rajzot.

Egyre gyakrabban írt más rajzolóknak is. 1998-ban besegített Varga Zerge Zoltánnak a Dállász forgatókönyvébe, majd Star Trek és Dragonball paródiákat írt a számára. 2001-tõl Láng Istvánnal, a Kretén fõszerkesztõjével együttmûködve több képregényben tárta fel a lap elkészülésének rejtett (és persze fiktív) titkait. Ugyanebben az évben indult eddigi leghosszabb munkája, a Desodora, amelyet Garisa H. Zsolt rajzolt.

Idõközben más orgánumokban is adódtak megjelenési lehetõségei, közte a Kreténhez hasonlóan szintén az ADOC-Semic által kiadott Tiszta Diliben. Kiss Ferenc újabb szerzõi kiadványának, a Kalóznak az 5. számában volt elõször olvasható a Hauck Ferenc forgatókönye alapján készült Gömb. 2004-ben, a Beszélõ decemberi számában végre megjelent nyomtatásban is a Kutyaszív. Részt vett a Fekete-Fehér Képregényantológia elindításában. Õ tervezte a sorozat logóját és tördelte mind a hat szám címlapját, (késõbb ugyanezt megtette a Fekete-Fehér Képregénymúzeum számáral is), valamint tagja volt a magazin által kiírt pályázat zsûrijének. A Gömb végleges verziója a Fekete-Fehér 2. számában jelent meg, és ezzel a munkával Fekete Imre el is nyerte a 2006-ban elsõ ízben kiírt Alfabéta-díjat.

A 2005-ben indult Eduárd fapados képregényújság szinte valamennyi számában szerepeltek képregényei, amelyekben több stílust is kikísérletezett. Az Eduárd 3. számában jelent meg a Cserkuti Dávid számára írt A torony. Fekete Imre ha ritkábban is, de a mai napig publikál a Kreténben, immár fõleg Kovács Pistikére koncentrálva.

Fantasy és science-fiction illusztrációival több díjat nyert. Három önálló és ötvennél is több kollektív kiállításon szerepeltek munkái. Gyakori vendég képregényes rendezvényeken, ahol rendszeresen dedikál.

forrás: wikipédia

Fekete Imre képregényei

Hozzáadva: 2005-10-31 15:09:29 Módosítva: 2015-04-06 21:56:15