Harza Tamás

Született: 1968. november 26. - 55 éves

Harza Tamás
forrás: ekultura.hu

Általános adatok

Nemzetiség
magyar
Készítő URL
-
Élettörténet
1978-ban, 10 évesen találkoztam elõször szuperhõs képregényekkel, akkor még svéd és dán nyelven csak. Elsõre Pókember tetszett meg a legjobban, biztos a színes és változatos ellenségei miatt. Elõtte már képben voltam, mert a magyar kiadású képregényeket gyûjtöttem valamennyire, mint a Pif, Pifu, Rahan, Dr. Justice, Okada és társai.
Aztán persze jött az Asterix, ami új fejezetet nyitott a hazai képregényekben, annyira jó volt.
A svéd Pókembereket gyûjtöttem továbbra is, egészen 84 szeptemberig, mikor is nem hazai nyomdákban nyomták õket tovább és nem lehetett hozzájutni új részekhez. Néhány év múlva bejutottak a bolhapiacokra a holland Pókemberek, akkor új gyûjtõszenvedély indult be, de elég furcsák voltak, közel se tetszettek annyira, mint a régi svédek. Végül beindult a magyar Pókember kiadás (az elsõ számokban még a régi svéd sorozat részeit adtuk ki) és az nagyon tetszett. Onnantól számítok gyûjtõnek igazán. Néhány évvel késõbb az elsõ képregénybörzén megismerkedtem Láng Istvánnal és összebarátkoztunk, mint a "két régi rajongó". Idõvel Pókember terén lehagytam az egész szerkesztõséget, így megkértek rá, hogy én válogassam ki milyen történetek jelenjenek meg a magyar Pókember füzetekben. Ez volt életem legeslegjobb munkája. Valamivel késõbb megkaptam a levelezési rovatot is- ha jól emlékszem a 96. számtól- és egy résszel utána én is fordítottam a Pókembereket fél évig. Bár a fordítástól visszaléptem, Szeredás Lõrinc távozása után szerkesztõ lettem.
A Kraven Utolsó Vadászata hollandból való fordításától tartom magam fanatikusnak. Azóta minden egyes Pókember történetet ismerni akarok- és ha lehet birtokolni is. A sok crossover hatására megismert többi szuperhõs is érdekelni kezdett itt-ott és mára elég jó rálátásom lett a Marvel Univerzumra. Szeretem az egészet úgy, ahogy van.
Bár azt mondják 7 évente változik az ember ízlése, nem hinném, hogy a képregények szeretete valaha is szûnni fog bennem.

Harza Tamás

Harza Tamás képregényei

Hozzáadva: 2005-10-31 15:09:29 Módosítva: 2018-10-10 12:48:36