Jim Lee (Jim Lee)

Született: 1964. augusztus 11. Szöul, Dél-Korea - 60 éves

Általános adatok

Munkák
Nemzetiség
amerikai
Készítő URL
-
Élettörténet
Jim Lee Koreában született, de már Amerikában nőtt fel. Noha a Princeton Egyetemen pszichológiát hallgatott, és szándékában az apai hagyományt követve az orvosi pályára lépni, mégis beiratkozott egy szépművészeti iskolába is, és miután azt 1986-ban elvégezte, úgy döntött, hogy megpróbálkozik a képregényrajzolással. Annak ellenére, hogy azelőtt mindössze egy címlapot rajzolt egy kisebb kiadónak, a Marvel Comics azonnal munkát adott neki, és rábízta az Alpha Flight (Alfa Különítmény) és a Punisher War Journal (A Megtorló háborús naplója) című sorozatokat.

1989-ben beugróként dolgozott rövidebb ideig az Uncanny X-Men sorozaton (éppen az első X-Menje megjelent a magyar kiadásban is), és a stílusa annyira megtetszett a rajongóknak, hogy nem is volt kérdéses, ki lesz Marc Silvestri utóda, amikor az távozott a címtől.

Jim Lee X-Menje óriási sikert ért el, és egyre nagyobb beleszólást kapott a történetek irányításába, az egyes figurák szerepeltetésébe. Direkt az ő kedvéért egy új, jelző nélküli X-Men sorozatot is indított a Marvel, amelyet Chris Claremont írt az ő szájíze szerint. Ám ennek ellenére több más fiatal sztárrajzolóval (Todd McFarlane, Rob Liefeld, Marc Silvestri, Erik Larson) együtt otthagyta a Marvelt, és létrehozta az Image Comics-ot. Elégedetlenségük fő oka az volt, hogy csak fix oldalárat fizettek nekik, függetlenül attól, hogy mennyire népszerűek a sorozataik, illetve a füzetek műszaki minőségét is kifogásolták.

Az Image csoportban ezzel szemben mindenki az eladások függvényében kapott jogdíjat, és sokkal jobb papírra, igényesebb színezéssel állították elő a képregényeket. Lee munkáit Wildstorm Productions néven készítette, amelynek a zászlóshajója a WildCATs című, erősen az X-Menre emlékeztető csapat kalandjait taglaló sorozat lett, de ő indította útjára a Stormwatch, Gen13, DV8, Backlash és Grifter sorozatokat is. Ám mint a cég vezetője, Lee egyre kevesebbet tudott rajzolni, inkább csak tervezett és ötleteket adott.

1996-ban Lee Rob Liefelddel együtt egy évre visszatért a Marvelhez, hogy új életet leheljenek néhány korábban sikeres, ám akkoriban gyengébb eladásokat produkáló címbe. Lee-nek egy új Fantasztikus Négyes sorozat tervezése-rajzolása és egy Iron Man (Vasember) sorozat írása jutott, de az ő csapatának kellett a Captain America (Amerika Kapitány) és a Bosszú Angyalai sorozatokat is lezárnia, mivel azoknál kevésbé sikerült az újraindítás. A négy sorozat zárószámában a Marvel-hősök a Wildstorm-univerzum figuráival találkozhattak.

A Wildstormot 1998-ban felvásárolta a DC Comics, de Lee alelnöki státuszban továbbra is felügyelhette az ő márkaneve alatt futó sorozatokat. Mivel az adminisztrációs terhek lekerültek a válláról, újra több rajzolói munkát tudott vállalni, és a DC legnevesebb figuráira kapott megbízást. Jeph Loeb-bel karöltve amolyan jutalomjátékként készíthette el 2003-ban a 12 részes Batman: Hush sztorit, majd ennek átütő sikere nyomán (12 hónapből 11-szer a Batmanből adták el a legtöbb példányt ebben az időszakban) a hasonló terjedelmű Superman: For Tomorrow-t Brian Azzarello-val.

2005-ben indult az All-Star Batman and Robin sorozat, és 2006-ban Lee visszatért a Wildcats-hez. Az új, immáron negyedik sorozatot Grant Morrison írja.

forrás: wikipédia

Jim Lee képregényei

Hozzáadva: 2005-10-31 15:09:29 Módosítva: 2017-01-06 19:47:27