René Goscinny (René Goscinny)

Született: 1926. augusztus 14. Párizs Meghalt: 1977. november 5. Párizs - élt 51 évet

Általános adatok

Munkák
Nemzetiség
francia
Készítő URL
-
Élettörténet
Goscinny apja, Stanislas varsói, míg anyja, Anna Beresniak egy kicsiny oroszországi zsidó településrõl, Kodorkovból származott, és az állandó pogromoknak köszönhetõen menekült el onnan. Kordokov már régen eltûnt a térképrõl.

René Goscinny 1926 augusztus 11-én született Párizsban. 1928-ban szülei Argentínába, Buenos Airesbe vitték, ahol boldog gyermekkorát töltötte.

Tanulmányait a francia Lyche-ben folytatta, közvetlen a 2. Világháború elõtt. A mindenki megnevettetésére való törekvés valószínûleg félénkségét kompenzálta. Korán rajzolni kezdett, inspirálták a szívesen olvasott illusztrált történetek.

Egyik elsõ munkahelye reklámügynökség volt, ahol is problémákba ütközött a munkaadó elvárásainak teljesítése.
"Az elsõ szerzõdésem egy olivaolaj üveg cimkéjének tervezésére szólt. Az ügyfél meztelen nõt akart. Nem találtam az összefüggést... valójában arról volt szó, hogy jobban szerette a csupasz nõt az olivánál. Úgy véltem, a reklámozásnak megvannak a maga nehézségei..."
New Yorkba emigrált 1945-ben a nagybácsija meghívására, abban a reményben, hogy rajzfilmekbõl fog megélni, de csak tolmácsként tud elhelyezkedni. Nagyon nem erre számított, fõként, hogy nem bõvülõ angol tudása három dologra korlátozódik: Colerige három sorára, egy Shakespeare idézetre, és egy kevésbé hasznos mondatra, ami az asztal helyét taglalja a plafon és a padló között.
"Az Államokba mentem Walt Disneyvel együtt dolgozni. De Walt Disneynek fogala sem volt errõl."

1948-ban találkozott egy csoport karikaturistával, köztük Harvey Kurtzmannal és Will Elderrel, akik késõbb megalapítják a MAD magazint. Ugyancsak találkozott Georges Troisfontainessel, a belga képregénykiadóval, aki üzleti útra ment New Yorkba. Az õ munkafelkérésére került Brüsszelbe, a World Presshez Goscinny, aki már nagyon vágyott szülõföldjére.

1951 döntõ fordulata Albert Uderzo megismerése. Onnantól fogva Goscinny csak történeteket írt. A duó több francia és belga lapnak készített olyan képregényeket, mint a Jehan Pistolet, a Luc Junior stb. Ezen idõszakban álltak elõ az indián karakterrel, Oumpah-Pahhal is.

Goscinny igen aktív volt az 50-es évek elején. A Spirou-nak is dolgozott Morrissal karöltve, akinek produktív kapcsolatuk kimeneteleként Lucky Lucke történeteket írt.
1956-ban Goscinny, Uderzo és Charlier egy mai névvel reklámügynökségnek titulálható, amolyan író/mûvész társaságot alapítottak Edipresse/Edifrance néven.

1959-ben a Luxembourg rádió (a késõbbi RTL) szponzorálni kívánt egy kifejezetten gyermekekre specializálódott csoportot. Õk lettek az. A Pilote magazin október 29.-i számában egy apró gall harcos, Asterix hosszú karrierjének elsõ lépéseit tette meg. 1961-ben Goscinnyt tették meg a lap szerkesztõjének.

Goscinny vezetésével a magazin sok változást élt meg, és alkamazták a legjobb francia karikaturistákat. Goscinny megváltoztatta a komikum világát, kifejlesztette a "szerkesztõi politikát", és kulcsszerepet játszott a kilencedik mûvészet tehetségeinek felkutatásában.

1967-ben házasságot kötött Gilberte Pollaro-Milloval, és 1968-ban született lánya, Annie.
A Pilote-ot 1968 májusa után hagyta magára, hogy kizárólag saját munkáival foglalkozhasson. Sok Asterix, Lucky Luke (Maurice de Bévere azaz Morris-szal), és Zinged (Tabaryval) történetet írt, és közremûködött az Asterix rajzfilmek készítésében is.
Korán ment el, Párizsban, 1977 november 5.-én.

René Goscinny képregényei

Hozzáadva: 2005-10-31 15:09:28 Módosítva: 2014-11-05 07:12:01