Sváb József

Született: 1963. november 26. - 59 éves

Általános adatok

Nemzetiség
magyar
Készítő URL
-
Élettörténet
Sváb József gyermekkora óta kedveli a kalandos olvasmányokat, ezeken keresztül jutott el az akkoriban a Pajtásban, a Fülesben és a Magyar Ifjúságban megjelenő képregényekhez, amelyek nagy hatással voltak rá. Mivel rajzhoz való vonzódása korán megnyilvánult, szinte természetes volt, hogy szerelmese lett a műfajnak. Már akkoriban próbálkozott kedvenc olvasmányainak képregényre való feldolgozásával. A gimnáziumi évek alatt fejlesztette rajztudását, de igazából a főiskolás évek adták meg a végső lökést a képregény rajzolás irányába.

Részt vett a Kertész Sándor alakította csoport, a Kísérleti Képregény Stúdió tevékenységében, tárlatain. Ekkoriban kezdett el illusztrációkat készíteni a Galaktika sci-fi magazin számára. Vonzódott az animáció iránt is, diplomamunkáját ebben a témában készítette. 1987-ben diplomázott a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán.

Szakmailag sokat nyújtottak neki az olasz szakemberek részvételével szervezett gödöllői és nyíregyházi képregény-táborok. Itt alapozódott meg a nyugati stílusú képregény készítésének ismeretanyaga, amit későbbi munkáiban hasznosíthatott. Rövid rajztanári működés után 1989-ben a Línea olasz-magyar kiadó munkatársa lett, melynek kiadványaiban jelentek meg rajzai, cikkei. A Krampusz című magazin névadó figurájának történeteit is ő rajzolta. Később a grafikusi munka mellett már szerkesztői feladatokat is ellátott.

A kiadó megszűnése után alkalmazott grafikusként dolgozott, majd 1990-ben megalapította saját cégét, és jelenleg is abban tevékenykedik. 1991-ben jelent meg a Képregényiskola című kötete, amely a Menő Manó magazinban közölt cikksorozatának sikeréből indult.

A Nyíregyházán élő grafikus a helyi Nagykönyv kiadó megbízásából több történelmi tárgyú könyvet illusztrált, és készített számukra kifestőt is. 2005-ben a Cherubion egyik sci-fi regényének a címlapját tervezte. 2006-tól jelennek meg ismét képregényei, és a képregényiskola egy újabb fejezetét is közölte a Fekete-Fehér Képregényantológia.

forrás: wikipédia

Sváb József képregényei

Hozzáadva: 2005-10-31 15:09:29 Módosítva: 2019-06-04 11:38:34