Téjlor (Szabó László)

Született: 1973 Tiszalök, Magyarország - 49 éves

Általános adatok

Nemzetiség
magyar
Készítő URL
Élettörténet
Kedvenc íróm szavaival élve: 1973-ban születtem, mint egészen kis gyermek, Tiszalökön.
Eredeti nevem Szabó Terminétör.
Amióta az eszemet tudom, rajzolok, más nem is igazán érdekelt, pld. máig nem tudok sem focizni, sem biciklizni. Mondhatnám, hogy sanyarú gyermekkorom volt, mert folytona négy fal között ültem az asztal mellett, de ezt én választottam magamnak, nekem ez volt a MINDEN.
Aztán jött az általános iskola elsõ osztálya, hol egyik osztálytársamnál megpillantottam a MOZAIK c. képregényt. Ekkor kapott értelmet minden, amit addig tettem, s akkor eldöntöttem, hogy én ilyeneket fogok készíteni, képregényrajzoló leszek. Aztán jött a Kockás, a Pajtás, a Jó Pajtás és ezek csak növelték ezt a vágyamat. Anya újságárus lett egy pavilonban, apa postás, ez volt számomra az aranykor. Faltam a képregényeket.

Elsõ rajzom a Kisdobosban jelent meg 1979-ben.
Tanárnõm eljuttatta rajzaimat Sajdik Ferenchez, aki szép biztatást küldött, azóta is õrzöm sorait, rajzát.
13 évesen a Képes Újság indított egy képregénypályázatot, ahol elsõ díjat nyertem egy négyoldalas krimiképregénnyel. (így visszanézve nagyon gagyi, de nagyon büszke voltam rá.
Kölyök magazin pályázat szintén ebben az évben, újra nyeremény.

Talán nem hízelgek magamnak, de egy kis írói vénával is rendelkezem, így 14 évesen cikksorozatom jelent meg állatokról. (másik mániám az állatok, halak, macskák, kutyák, madarak, hüllõk)
15 évesen már ezekbõl a cikkekbõl szép kis pénzem volt (akkor még nem kellett számla, meg mifene, az újság küldött valami elszámolás oszt kész.
Külsõs lettem az Új-Keletnél, gimnáziumot abbahagytam, úgyis kiútáltak a hosszú hajam, meg az érdektelenségem miatt. (Nem akartam belépnia KISZBE) 87-et írtunk ekkor még, két évvel a bizonyos „rendszarváltás” elõtt.
Kriminovellákat kezdtem írni - G. M. Taylor néven (Szabó=Téjlor) -, ami szintén jól fizetett, Ekkoriban jelent meg egyik novellám Nemere Istvánnal egy kötetben, erre nagyon büszke vagyok. Vacilálni kezdtem, hogy írjak, vagy folytassam a rajzolást.

Folytattam a rajzolást, viszont az még nem ment olyan jól, nem hozott pénzt. Miután tehát elvégeztem egy gyors eladói iskolát, elmentem dolgozni. 90-ben cukrászsegéd lettem. Mint Fülig Jimmy a hajón, úgy dolgoztam én a cukrászüzemben. Este 10-tõl reggel hatig cukrászsegéd voltam, reggel hattól délig-kettõig sofõr (ekkor hordtam ki az árut, ami éjszaka készült a boltokba)
Ezidõtájt jött azt hiszem a Morbid c. lap, ekkortájt ismertem meg Tom Zool barátomat (Tomán Zoltán) akinek borzalmas ötleteit és az én rajzkészségemet vegyítve megalkottuk a Tom Zool és Téjlor párost (azóta is sokat dolgozunk együtt ) és küldtünk pár karikatúrát és képregényt a szerkesztõségnek. Ono, a fõszerk. felismerhetett bennünk valamit, mert még több anyagot kért, s bekerültünk a Stábba: Fóka, Fodor és Giddy közé, akik szintén akkor és ott indultak el ezen a pályán. Bár amellett az említett munka mellett rajzoltam, angyon jó idõk voltak. Az akkori kiskatonáknak mondhatni kultuszlapja lett a Morbid és igen népszerûek voltunk. Dõltek a dícsérõ levelek. Ono a siker hatására elindította késõbb a Szaft és a Brutális c. lapokat, de ezek már nem jártak olyan sikerrel.
Hamarosan észrevettük, hogy van még egy fiatalka lap, ahol rajzolókat várnak, ez pedig a Móricka volt. Ekkor már 21 éves voltam, 1994-et írtunk kb.:-) Kezdtek jönni a honoráriumok a rajzokért igen szépen. Ekkor az egyik helyi újságáruspavilonba árust kerestek, s gyorsan léptem. Ekkor egy kicsit könnyebb lett a helyzetem, mivel csak 8 órát kellett dolgozni. Hamarosan pedig már ezt is ott tudtam hagyni a karikatúrákból, képregényekbõl befolyt anyagiak okán.
Rajzoló lettem, karikatúrista. Nem sokáig… A honorok ára egy kissé megcsappant, a Morbid válságba került 97-98 táján. Ismét el kellett menni dolgozni.
Ekkor egy csokigyárnál próbálkoztam, de nem igazán ment, így ismét eladó lettem, ezúttal süteményárus. Az is maradtam 1999-ig, amikor a honorok ismét emelkedni kezdtek, még jobban közel kerültünk Frédi bátyóhoz a Móricka és a Kismalac fõszerkesztõjéhez, s olyan jó idõszak jött, hogy én és Tom Zool, vagy Tom Zool és én elõálltunk neki egy régi dédelgetett ötletünkkel: pornóképregényt kellene kiadni. Volt gárda is hozzá, a Morbidtól átjött Fóka, Fodor, Giddy. Frédi belement, elkezdtük. Az elsõ számok tízezer példány fölött mentek el. Kitanultam a tördelõi szakmát, én szerkesztettem a lapot. Csak valahogy az anyagok nem voltak olyan jók? Változás történt az emberekben? Máig nem tudjuk, de egy év után háromezer alá ment a példányszám, a Com-X magazin megszünt.
A lap vége felé csatlakozott a stábhoz Futaki Attila mûvészi pornó képregényeivel, itt ismertem meg,a mikor Frédivel együtt ittunk a szerkesztõséggel szembeni kocsmában Budán a Budafoki úton.
Maradtam azért szerkesztõ, ha már kitanultam, s kéthetente jártam fel Tiszalökrõl Budára a Móricka anyagaival. Jött a Kismalac, Dilibogyó, Pató Pál is, nagyon-nagyon jól kerestem, felköltöztünk Dunaújvárosba, hogy közelebb legyünk Budapesthez.
Tördeltem, rajzoltam, nagyon jó volt! Csakhogy jött, vagyis kezdõdött a mára már szépen kifejlõdött agorafóbiám. 2001. Visszaadtam a tördelõi munkát (Fóka bácsinak, azóta õ ezt csinálja a rajz mellett), visszaköltöztünk Tiszalökre. Egy hozzám távolságban közelebb lévõ lap, a Pistike tördelõt keresett. Elkezdtem. Max egy évig, mert akkoriban nagy hullámvölgyek voltak az újságoknál, sok lap már akkor kezdett megszünni.
A honor megint egyre kevesebb lett. 2002.
Ekkor kétségbeesésemben elhatároztam, hogy most nem megyek vissza dolgozni, hanem rendezvényekre fogok járni rajzolni. Beköttetük az internetet és szétküldtem sok e-mailt, hogy én karikatúrista vagyok, alkalmasint megyek, ha hívnak. S hívtak. Jól kerestem ismét,
Egy évig ment ez, orvosbál, falunap, gyûlések, stb aztán ismét közbe szólt az agorafóbiám.
Nem bírtam elhagyni Tiszalököt, féltem, hogy karambolozok, vagy nem is tudom…
Lényeg, hogy elmentem dolgozni egy helyi amerikai céghez szabásznak…
Aki próbálta, tudja, hogy borzalmas. Munka szombaton is. Egyre jobban kétségbeestem, egyre kevesebb volt a szabadidõm, hiszen ekkor már nõs voltam, megszületett elsõ két gyermekem. Az internet otthon kihasználatlanul, néha böngésztem… S egyszer csak találtam külföldi kadókat az interneten, s folyamatosan küldözgettem rajzaimat kiadókhoz külföldre.
Válaszok vagy két évig ezek jöttek:
„még nem az igazi” „majd legközelebb” stb.
2003 volt , ekkor egy szódáscégnél dolgoztam mint üvegmosó –kicsit több idõm volt rajzolni…kicsit. A pénz még kisebb…átmentem egy mûszaki boltba eladónak.
Ekkortájt kerültem kapcsolatba a Rooije Oortjes holland kiadóval, amely 13 országban ad ki sexy humoros képregényeket, s ráálltam ilyesmik készítésére. (http://www.rooieoortjes.nl)
Jó iskola volt, a Fõszerkesztõ sokáig tanított fogásokra, mire végre elértem azt, hogy elfogadják a rajzaimat. Ekkor engedélyezte, hogy magyarországon szabadon használhassam rajzaikat (csak a neten, nem kiadványokban ezzel õk megpróbálkoztak Pikáns Világ címen, de csak három számot értek meg) Rob harren a fõszerk panaszkodott, hogy odakint Hollandiában fele ennyi a költség és dupla a haszon, nem tudja, a magyarok mit csinálnak, hogy tudnak így megélni a kiadók. Mondtam, hogy sehogy, kurta nehezen. Aztán véletlenül a konkurrenciájához küldtem egy anyagot, a Sombrero Books-hoz szintén Hollandiába. 2006-ban fog megjelenni.
Kapcsolatunk ekkor megszakadt, viszont 2005-tõl immár hivatalosan is külföldre dolgozhattam, mert a Sombrero fõszerkesztõje fantáziát látott bennem. Elkészült elsõ két képregényalbumom a Danube girls és a Harem of Farao.
Továbbá illusztrációkat készítettem számára, stb. (http://www.sombrerobooks.nl)
Közben idehaza jött a Füles újság, régi álmom, ahová karikatúrákat készítek.
2005-tõl ismét szerkesztõje lettem a Pistikének is.
Ebben az évben kaptam felkérést a Virtuagirl honlaptól képregény készítésére a lányaik szereplésével. Megjelent Franciaországban, Kanadában, U.S.A.-ban. (http://www.virtuagirl.com)
Karikatúráim jelennek meg 2004-tõl Lengyelországban a Dobry Humour-ban.
2006-ban bekerültem egy amerikai honlaphoz, ahol folyamatosan mennek képregényeim. (porno)
Nekik köszönhetõen használhatom a világon eddig megjelent régebbi pornóképregényeket, melyeket oldalamon megtekinthettek, mivel ennek jogait õk felvásárolgatják.
Soknak pedig elévül a joga egy bizonyos idõ után.
Szóval pld Luis Royo legújabb albumát, vagy a Druuna legújabb részét azért ne keressétek az oldalam képregényi között, mivel az újdonságokat természetesen nem lopkodjuk, mert hát mibõl élnének a rajzolók, ha munkáikat ingyen levehetnék a netrõl?

Idehaza jelenleg még az Egmont-hoz dolgozom könyvek borítóját illusztrálom, azt hiszem, ezek jövõre jelennek meg, de titok mind, bocsánat, errõl bõvebben nem szólhatok.
Láthatjátok rajzaimat továbbra is a Mórickában és a Pistikében.
Megszületett harmadik gyermekem, tele vagyok ötlettel, s a Soleil kiadó várja új képregényemet, mely már nem pornó, hanem komoly, vagyis dehogy komoly, humoros, karikatúraszerû, mint az Asterix, de még ez is hadd legyen titok, amint van valami, értesítelek titeket. Készül Eve Angellel is egy közös projektünk (a világ egyik ismert magyar aktmodellje) (http://www.eveangel.com)

Másik nagy vágyam még egy nagy történelmi eposz a pun háborúk alatt Rómában élõ nagy patríciuscsalád nemzetségének, a Scipio familiának az élettörténetét megrajzolni.
És hát még van pár ötletem… remélem nem jön közbe ezúttal már semmi…
Múlt héten kaptam levelet Itáliából, hogy elsõ két albumomat megjelentetnék olasz nyelven is… Már el is küldtem nekik az anyagot.
Most azt hiszem elégedett vagyok, de bevallom, már szeretnék mást is rajzolni, nem csak pornót… Soha nem fogom abbahagyni, megvetni, hogy ezt csináltam, de igazi nagy vágyam egy történelmi, vagy humoros album…

Bibliographia:
Az ezt megelõzõ évek képregényeimet nem igazán tartom említésre méltónak.

2004: Egyoldalas szexi képregények (Netherland) Rooie Oortjes
2005: Harem of Farao (46 pages –Netherland) Sombrero
2005: Danube girls (42 pages – Nertherland) Sombrero
2005: Virtuagirls (9 pages – French, U.S.A) Totem Entertainment
2006: Gina Hunter küldetése (12 pages Hungary) Pistike – Ker press
2006: Sexdroids (21 pages U.S.A.) Cybersky Corp.
2006: The last saurus (24 pages U. S. A.) Cybersky Corp.
2006: The dog (9 pages U. S. A.) Cybersky Corp.
Elõkészületben:
Goods (Soleilhez)
Atlantica (Sombrero, Cybersky)
Sexgames (Cybersky)


Téjlor, 2006.07.01

Téjlor képregényei

Hozzáadva: 2005-06-10 23:06:20 Módosítva: 2014-10-15 12:14:05