5Panels

60db képregény, 2011 - 2023 között

Általános adatok

Történet
A 5 Panels azt a célt tûzte ki maga elé, hogy a hazai nemannyiraamatõr és félprofi képregényeseknek lehetõséget biztosítson munkáik webes valamint nyomtatásos megjelenéséhez.

Az oldal szerkesztõi felismerték a magyar hobby-alkotók helyzetét: nyomtatásban való megjelenésre mindössze szerzõi kiadványok keretében van lehetõség, amit nem mindenki tud finanszírozni magának. Ráadásul az ilyen kiadványok iránti szûk kereslet sem biztos, hogy indokolja a nyomtatásos megjelenést.
Másrészrõl viszont be kell látni, hogy az interneten egyetlen képregény megjelenése miatt nem érdemes egy egész webhelyet fenntartani, hiszen a reklám lehetõségének hiánya megakadályozza, hogy az elkészült mû számottevõen sok érdeklõdõt vonzzon magához.

A 5 Panels oldala ezen a helyzeten kíván változtatni úgy, hogy egyfelõl összegyûjti és webcomic formájában közreadja a képregényeket, másfelõl a megfelelõ célcsoport számára direktben is reklámozza magát, amivel nagyobb eséllyel tudja olvasótáborát gyarapítani akár a megszokott képregényes körökön kívülrõl is.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy egy szerzõi képregényt átlagosan egyszer vagy kétszer olvasnak el az érdeklõdõk, ezért a szerkesztõk azzal igyekeznek az oldal iránti érdeklõdést fenntartani, hogy nem egyben közlik a mûveket, hanem hetente (vagy akár gyakrabban) 5-5 újabb képkockával gyarapítják és vezetik tovább a történetek szálait. Ez segítséget jelent azon alkotóknak is, akik idõ szûkében lassan haladnak a képregény elkészítésével.

Végezetül be kell vallanunk, hogy a webes bemutatkozás csak ideig-óráig elégítheti ki egy-egy szerzõ vágyát, hogy a nagyközönség elé lépjen, ezért a végsõ irányvonalat mindenképp a nyomtatásban való megjelenéshez történõ hozzásegítésben látjuk.

A 5 Panels ennek szellemében óhajt tevékenykedni, és kutakodni ismert, vagy még lappangó tehetségek után.

forrás: facebook

5Panels képregényei

Módosítva: 2014-10-16 09:15:22