Jim Davis (Jim Davis)

Született: 1945. július 28. Marion - 77 éves

Általános adatok

Nemzetiség
-
Készítő URL
-
Élettörténet
Jim Davis indianai farmer családból származik, Fairmount mellõl. Szülei James William Davis és Betty Davis. Rajta kívül még egy testvére, David "Doc" Davis volt. Rajtuk kívül még pár szarvasmarha és 25 macska is volt. Jim eredetileg farmer akart lenni, de gyerekkori asztmája miatt nem lehetett, gyakran kellett feküdnie, felmentve a munka alól. Édesanyja ekkor papírt és ceruzát nyomott a kezébe, hátha rajzolással gyorsabban telik az idõ. Kezdetben minden rajzához oda kellett írni, mit ábrázol. Ám az idõ múlásával egyre jobbak lettek a rajzai és már történetbe is foglalta a szereplõket. Így vált tudta nélkül képregényrajzolóvá.

Miután 1963-ban leérettségizett a Fairmount High Schoool-on , a Ball State University hallgatója lett, David Letterman évfolyamtársa. Egyetemi hallgatóként a szertornának hódolt. Egy edzés alkalmával megrepedt egy csigolyája, kétszer is gerincmûtétet hajtottak végre rajta. Az egyetem után egy reklámügynökségnél dolgozott mint grafikus, azután a sajtónak rajzolt és reklámokat írt. A Garfield megalkotása elõtt számos próbálkozása is született. Az elsõ a Gnorm Gnat volt, amirõl úgy érezte, sikerre számíthat, ám a sajtóügynökség nem sok fantáziát látott benne, így végül az utolsó képsorban Gnormot, a fõhõs bogarat eltaposta egy óriási láb, és ezzel sorsa beteljesedett (a rovar eltiprásának momentuma viszont átöröklõdött a Garfieldban, mivel Garfield elõszeretett tiporja agyon a pókokat). Ezután azonban elkészítette azt a képregényt, ami világhírûvé tette.

A Gnorm Gnat vége után Jim egy újabb terv kidolgozásába kezdett. Történeteinek hõse ezúttal egy képregényrajzoló és a macskája. Rajzait elküldte néhány sajtóügynökségnek, ahonnan biztató válaszokat kapott. A szerkesztõknek tetszett az új figura, csupán egy dolgot kifogásoltak: folyton a macskának jutottak a jó poénok. Jim nagyon bölcsen döntött, és Garfieldot tette fõszereplõvé. 1978. január 24-én az United Media Feature ügynökség igent mondott Garfieldra, s a június 19-én kötött szerzõdés értelmében a képregény 41 amerikai lapban jelent meg. „Azért választottam macskát fõhõsül, mert sikeres kutya hõsök már szép számban léteztek akkoriban a képregény mûfajban és én nem szeretek versenyezni” – nyilatkozza Davis. A képregénynek eredetileg a Garfield és barátai címet szánták, de végül a TV-ben sugárzott rajzfilmsorozat futott ilyen címmel.

A Garfield fõhõsei nem pusztán csak kitalált alakok, hanem valós személyekrõl mintázottak. Garfield gazdájának, Jon Arbuckle-nek szülei szintén vidéki farmerek. Magát Garfieldot Davis saját nagyapjáról, James A. Garfield Davis-rõl nevezte el, aki jellemében, sõt testi felépítésében is egyezett Garfielddal. Amellett a rajzoló saját személyisége is jelen van részben, mint a természet iránti kötõdése és szeretete, ugyanakkor Jonnak, akárcsak neki is, kedvenc sportja a golf.

A képregényt 1978 júliusában az ügynökség levette az újságokból, de szerencsére az olvasóközönség tiltakozásának nyomására hamar visszahelyezték.
Garfield akkora sikert aratott, hogy 1982-re az egyik legnépszerûbb képregényfiguraként tartották már számon, s vagy ezer újságban olvasható volt. Ebben az évben készült az elsõ Garfield-rajzfilm, melyeket maga a szerzõ készített. 1984-tõl a Garfield új kiadója az általa még ebben az évben alapított Paws cég, és azóta is itt dolgozik.

Ugyancsak a 80-as években kezdte el Davis rajzolni az Orsont, amelynek szereplõit hajdani családi farmjuk állatairól mintázta, s amellett a vidék, a vidéki emberek, állatok és a természethez való ragaszkodását is hangsúlyozza, de ennek a képregénynek a 90-es években vége szakadt.Majd 2010. március 3-tól ismétlésként újra megjelent a Garfield.comon.

1987-tõl már kétezerre bõvült a Garfieldot közlõ lapok száma szerte a világon, 2000-re ez 2600-ra nõtt és több mint negyedmillárdos olvasói tábora van. Kétségkívül a képregény eddigi történetének legnépszerûbb és legsikeresebb figurája Garfield.
Maga Davis sem tudja megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát. Elmondása szerint törekszik a közérthetõ, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija”. Ez a nemzetközi jellegû humor szerinte megköveteli a szleng és a szóviccek kerülését.

Davis egy idõben Brett Kothtal szerkesztette a Mr. Potato Head - Krumplifej c. képregényt is. A képregényrajzolás mellett aktív természetvédõ, s efféle figyelemfelhívó kampányokban vesz részt.

forrás: wikipédia

Jim Davis képregényei

Hozzáadva: 2005-10-31 15:09:28 Módosítva: 2014-09-15 14:44:12